Middle Ages Hairstyles

Κατά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη, διαφορετικά νέα έθνη οργανώθηκαν, και στη συνέχεια άρχισε αυτό που οι ιστορικοί που ονομάζεται ” μεσαιωνική “περίοδο, ή” Μεσαίωνας “, το οποίο εκτείνεται περίπου από τον πέμπτο αιώνα μέχρι το δέκατο πέμπτο αιώνα. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καταστράφηκε από επιδρομές των γερμανικών λαών. Με αυτόν τον τρόπο, τα πρώτα βασίλεια ηταν απο Γερμανούς, Φράγκους, και  Βησιγότθους, όπου  και επέβαλαν τα δικά τους έθιμα στα μαλλιά. Οι Γερμανοί έδωσαν μεγάλη σημασία στα μαλλιά. Ακόμα είχαν στρατιωτικές και κοινωνικές ιεραρχίες με βάση το πόσο μακρυά είχαν τα μαλλιά τους.

Έδεσαν τα μαλλιά τους στην κορυφή των κεφαλιών τους για να δημιουργήσουν ένα υψηλό κόμπο που τους έκανε να φαίνονται πιο ψηλοι και πιο τρομακτικοί στις μάχες. Γι ‘αυτούς, η χειρότερη ταπείνωση ήταν να χάσουν τα μαλλιά τους. Τα Μαλλιά ήταν ένα σύμβολο της δύναμης και της εξουσίας. Οι σκλάβοι και κρατουμένοι πολέμου ήταν εντελώς κουρεμένοι. Ενα κουρεμένο κεφάλι ήταν ένα σημάδι της συνολικής παράδοσης. Ο Αλάριχος Α ‘, βασιλιάς των Βησιγότθων, λεηλάτησε και κατέλαβε τη Ρώμη το 410, προκαλώντας την τελική κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Από εκείνη τη στιγμή, τα κοστούμια των γερμανών άρχισαν να είναι δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη. Στο τέλος του αιώνα , οι Φράγκοι της δυναστείας των Merovingian καταλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρη την ήπειρο, που διαδέχθηκε την καρολίγγεια δυναστεία, η οποία αρχίζει με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Όλοι αυτοί οι βασιλιάδες είχαν μακριά μαλλιά και γένια. Όταν, κατά τον 5ο αιώνα, εμφανίζονται τα πρώτα Merovingian βασίλεια, οι βασιλιάδες είχαν μακρά μαλλιά. Ήταν εκείνη τη στιγμή όπου το χτένισμα, σιγά-σιγά αντικατέστησε το καθαρό ξυρισμένο ρωμαϊκό χτένισμα. Οι Merovingians επέβαλαν το στυλ τους δημιουργώντας μια πραγματική ιεραρχία ανάλογα με το μήκος των μαλλιών. Ένας τρόπος για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιος απόγονος (ο γιος ή ανιψιός) να ζήτηση πρόσβαση στο θρόνο, ήταν να κόψει τα μαλλιά του. Αυτό ήταν ένας πλήρης αποκλεισμός.

Όταν οι βασιλιάδες Merovingian ήθελαν να ξεφορτωθούν κάποιον ανεπιθύμητο σε σχέση με αξιώσεις στο θρόνο, τον έστελναν σε μοναστήρι και του ξύριζαν τα μαλλιά.

Στην αρχή της βασιλείας του Καρλομάγνου τον 8ο αιώνα, είχε δημιουργήσει μια ισχυρή συμμαχία με τον Πάπα της Ρώμης, ιδρύοντας την Αγία Ρωμαϊκή Γερμανική Αυτοκρατορία. Ο Καρλομάγνος έφερε στο βασίλειο του τα παλιά ρωμαϊκά κοστούμια , και οι άνδρες άρχισαν να μακραίνουν τα μαλλιά τους , και να είναι πιο σχολαστικά περιποιημένα.

Γένια και μακριά μαλλιά θεωρήθηκαν τότε ένα σύμβολο του παγανισμού από την Καθολική Εκκλησία.

Κοντά στον 10ο αιώνα, η Καθολική Εκκλησία άρχισε να εκδίδει διατάγματα  για το μήκος των μαλλιών των ανδρών, καθώς και την ανάγκη να καλύπτουν με πέπλα τα κεφάλια των  γυναικών. Το 1073, ο Πάπας Γρηγόριος VII απαγόρευσε  τα γένια και τα  μουστάκια μεταξύ των κληρικών,  και, στη συνέχεια, άρχισε να δίνει οδηγίες στον πληθυσμό προτείνοντας να ξυρίζουν τις γενειάδες τους, έτσι ώστε να είναι καλοί Χριστιανοί. Ήταν προφανώς ένας τρόπος για να φαίνονται διαφορετικά από άλλες λατρείες. Το 1096 ο Αρχιεπίσκοπος της Ρουέν ανακοίνωσε ότι οι άνδρες που είχαν γενειάδες θα αποκόπτονταν από την Εκκλησία. Παρόμοια εκκλησιαστικά διάταγματα ψηφίστηκαν στη Βενετία το 1102.

Ο Βρετανός βασιλιάς Ερρίκος δέχτηκε το 1130 να κόψει τα μαλλιά του και η γενειάδα του, υπό την πίεση της Εκκλησίας. Από τότε, και μέχρι τον 15ο αιώνα, ήταν σπάνιο να δεις γένια στους άνδρες. Οι εικόνες του Γουλιέλμου του Κατακτητή, δούκας της Νορμανδίας και αργότερα βασιλιάς της Αγγλίας, απεικονίζεται μόνο με μουστάκια, αν και μεταξύ των Νορμανδών η χρήση των γενειάδων ήταν πολύ σημαντικά για να διαχωριστούν οι άντρες από τους νέους. Από τον 11ο αιώνα και μετά, ήταν πολύ δημοφιλές το “χτένισμα pageboy”, το οποίο ήταν ένα κούρεμα με ένα κτύπημα στο μέτωπο και τα μαλλιά καμπύλη πάνω από τα αυτιά μέχρι το λαιμό. Τα μαλλιά των γυναικών στο Μεσαίωνα: Κατά την πρώτη περίοδο της Μεσαιωνικής εποχής, που κυμαίνεται από τον πέμπτο μέχρι τον ενδέκατο αιώνα, οι γυναίκες είχαν συνήθως μακριά μαλλιά.

Μαζί σχεδόν όλες τις ηλικίες τις Μέσης περιόδου,αποκαλύπτουν τα πλήρη μέτωπά τους. Ξυρίζουν συχνά τα μαλλιά γύρω από τη γραμμή των μαλλιών τους για να δώσουν μια εμφάνιση μιας ανώτερης γραμμής. Το μέτωπο θεωρείται πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του προσώπου. Συνήθιζαν να το καλύπτουν με τεχνητά άνθη, κορδέλες, ή πολύτιμα κοσμήματα , αλλά ποτέ με τα μαλλιά. Τα μαλλιά των γυναικών ήταν μια ερωτική λειτουργία. Κατά συνέπεια, μια παντρεμένη γυναίκα έπρεπε να τα καλύψει με πέπλα.

Τα μαλλιά μιας παντρεμένης γυναίκας, νομικά θεωρείται ως ιδιοκτησία της συζύγου. Κοντά στο τέλος του Μεσαίωνα, στην Καθολική Εκκλησία έχουν εκδοθεί διατάγματα για θρησκευτικούς λόγους, όπου τα πέπλα ήταν υποχρεωτικά για όλες τις γυναίκες. Ένα από τα πιο δημοφιλή χτενίσματα από τη Μέση περίοδο μέχρι την Ύστερη περίοδο ήταν να εξασφαλίσει τις πλεξούδες σε σινιόν και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, πάνω από κάθε αυτί, πιασμένες από χρυσές ή μεταξωτές κλωστές.

Ένα άλλο δημοφιλές στυλ του 13ου και 14ου αιώνα ήταν να κάνουν τρεις ή τέσσερις πλεξούδες και να τις δένουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού με δίχτυα ή  με στολίδια. Στην αρχή της περιόδου, αλλά και από τη Μέση περίοδο και μέχρι το τέλος, η δημόσια έκθεση των μαλλιών θεωρήθηκε απρεπής και ασεβής. Φορούσαν ψηλά καπέλα και σκούφους για να παρακολουθήσουν την Εκκλησία, ή να βγούν σε δημόσιους χώρους.

Η γυναίκα που φοράει μια περούκα διαπράττει ένα θανάσιμο αμάρτημα .  Λέγοντας αυτό, ο Saint Bernard de Clairvaux επιβεβαίωσε στον αιώνα XII τη θέση των πρώτων πατέρων της Εκκλησίας. Θα καταγγείλει την περούκα ως μια εφεύρεση του Κακού. Ο St Jerome, ο συγγραφέας της Λατινικής Vulgate Αγία Γραφή, στο 4ο αιώνα, καταδικάζοντας τον ηδονιστικό τρόπο ζωής, δήλωσε τα στολίδια δεν είναι ανεκτά από την Εκκλησία και είναι ανάξια του Χριστιανισμού. Από το πρώτο συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης, οι περούκες λαμβάνουν καταδίκη ως σοβαρό αδίκημα στο Θεό.

Ο Clemens της Αλεξάνδρειας, δήλωσε ότι οποίος φοράει περούκα στην εκκλησία κατά τη λήψη αγιασμού, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι η ευλογία θα παραμείνει στην περούκα, και δεν θα περάσει στον χρήστη. Οι άνθρωποι απομακρύνουν αμέσως τις περούκες τους.